projectWelcome App

Project

Welcome App

In Nederland voelt 50% van de nieuwkomers zich eenzaam en slechts 25% van hen heeft een baan. Dit moet beter, vindt het team van Welcome app. Welcome app heeft zichzelf ten doel gesteld om samen met alle fantastische initiatieven in Nederland een centraal platform te bouwen waar nieuwkomers en locals snel en makkelijk met elkaar in contact kunnen komen en kunnen afspreken.

Welcome app biedt nieuwkomers een one-stop-shop voor integratie en inburgering. Het ultieme doel is om nieuwkomers te ondersteunen bij het vinden van hun plek in de maatschappij. Want dán creëren we volgens Welcome app een echte win-win situatie.

Als nieuwkomers hier een baan hebben, dragen ze bij aan de economie. Als ze zich hier thuis voelen, is de kans op een depressie minder groot. Als ze hier vrienden hebben, zijn ze minder vatbaar voor chronische eenzaamheid. Als ze beter integreren vergroten zij de toekomstkansen van hun kinderen. En ga zo maar door. Welcome app kent alleen maar voordelen.

In de huidige tijd lijken we allemaal ontzettend met elkaar verbonden via social media. Sociale interactie met onbekende mensen of mensen buiten onze eigen bubbel komt amper voor, terwijl dat zo verrijkend kan zijn. Welcome app is er sterk van overtuigd dat veel Nederlanders graag hun steentje bij willen dragen aan een betere maatschappij, maar dat ze dat op een manier willen doen die bij hun levensstijl past; toegankelijk, snel en positief. In die behoefte voorziet Welcome app.

Vraag en aanbod worden via Welcome app bij elkaar gebracht. Op deze manier ontstaat contact tussen nieuwkomers en locals. Er zijn prachtige voorbeelden van gezamenlijke lunches, inspirerende ontmoetingen en sportieve afspraken. Tevens kunnen nieuwkomers via Welcome app meer specialistische of complexe vragen stellen aan een team van experts en bestaat de mogelijkheid om met één druk op de knop een tolk in de eigen moedertaal aan de lijn te krijgen.

Inmiddels heeft Welcome app ook een desktop versie van de app ontwikkeld. Sociaal Maatschappelijke organisaties kunnen hier een profiel aanmaken, waardoor nieuwkomers hen nog sneller en beter kunnen vinden.

Ook bedrijven kunnen een profiel aanmaken op de app en op die manier bijdragen aan een inclusieve samenleving. Zij kunnen hun medewerkers ruimte en tijd geven om bijvoorbeeld te lunchen of sporten met nieuwkomers.

Welcome app is ambitieus en volop in ontwikkeling. Het zou ons niets verbazen als er nog heel veel meer moois uit hun koker komt!

Vaandeldrager

Julius Weise

Julius Weise was als kind al enorm geïnteresseerd in verschillende culturen. Op zijn negentiende reisde hij door Zuid-Amerika, waar hij zich voor het eerst bewust werd van de ongelijkheid in de wereld. Na een studie Culturele Antropologie in Amsterdam volgde hij een Master in Bologna. Door dagelijks te voetballen met een groep immigranten kreeg hij een kijkje in hun leven. Hij raakte bevriend met de jongens en voelde zich geïnspireerd terwijl hij er tegelijkertijd ook van in de war raakte. De jongens zaten stuk voor stuk in een uitzichtloze situatie, maar stonden zo positief en krachtig in het leven.

Terug in Amsterdam besloot Julius om als vrijwilliger in de noodopvang te gaan werken. Daar leerde hij hoe het Nederlandse systeem rondom immigratie georganiseerd was. In de basis werkt het systeem prima volgens Julius, maar het stukje ‘je thuis voelen’ en 'mensen ontmoeten', werkte in zijn ogen niet optimaal. De vluchtelingen met wie hij sprak gaven aan dat ze het zat waren om ‘vluchteling te zijn’ en gewoon een baan wilden vinden en mensen wilden ontmoeten. Niets meer, niets minder. Julius wilde iets doen buiten het bestaande systeem om. Hij maakte een Excel-lijst van mensen uit de noodopvang die behoefte hadden aan sociaal contact en begon ze te koppelen aan zijn eigen vrienden en familie. Dat was het begin van Welcome app.