projectWhite Cows Foundation

Project

White Cows Foundation

White Cows Foundation (WCF) is een stichting voor talentvolle meisjes uit kansarme gezinnen in het Mukono District in Oeganda. WCF zorgt ervoor dat deze meisjes naar een kwalitatief goede school kunnen gaan en begeleidt hen in hun ontwikkeling. Dit doet zij met hulp van een lokale partner.

De ideale leeftijd voor de meisjes om te starten in het WCF programma is 10-12 jaar.

Samen met een lokale partner heeft WCF een primary en secondary boarding school uitgekozen waar een optimaal leerklimaat heerst en waar het individu gezien en gestimuleerd wordt.

Door het volgen van goed onderwijs wordt de cyclus van armoede doorbroken en krijgen de meisjes de regie over hun eigen leven. Voorwaarde hiervoor is wel dat de meisjes secondary school af kunnen maken. Dit wordt dan ook nagestreefd door WCF.
Zonder tussenkomst van WCF zouden deze meisjes in het meest gunstige geval onderwijs volgen in de overbevolkte klassen in hun dorp.

De door WCF gesteunde meisjes komen allemaal uit gezinnen waarbij de moeder, oma of voogd is aangesloten bij de Katosi Women Development Trust (KWDT). De KWDT is een zeer goed functionerende lokale organisatie van 19 vrouwengroepen (bijna 500 vrouwen) die onderwijs hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast faciliteert de KWDT microkredieten voor wateropslagtanks en waterfilters, installeert zij sanitaire voorzieningen én stimuleert zij het hebben van een koe in het kader van zelfvoorziening.

De verschillende vrouwengroepen dragen jaarlijks een aantal meisjes voor, waarna tijdens het jaarlijkse evaluatiebezoek aan Oeganda besloten wordt of de meisjes passen in het project. Op deze manier wordt de steun aan het meisje door de hele gemeenschap gedragen. Een field-officer van de KWDT regelt de coördinatie ter plekke en onderhoudt contacten met de school, de meisjes, hun ouders en de vrouwengroepen.

Inmiddels is er een jaarlijkse White Cows Familydag, waarbij de meisjes en hun gezinnen elkaar ontmoeten, zichzelf presenteren, lol maken en openlijk mogen dromen over hun toekomst. Op deze manier probeert WCF, samen met hun lokale partner, een groep jonge ambitieuze vrouwen op te leiden die de toekomst in eigen hand kunnen hebben.

Vaandeldrager

Linelle Deunk

Linelle Deunk (1967) is van oorsprong Bewegingswetenschapper en na een tijd als promovendus gewerkt te hebben bij de faculteit huisartsgeneeskunde van het Radboud UMC stortte ze zich op fotografie. In 2010 studeerde Linelle af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Kort erna won ze de Zilveren Camera met de serie ’Nestgeur' wat tevens het startpunt bleek te zijn van haar professionele carrière als fotograaf. Inmiddels werkt ze o.a. voor De Volkskrant en is haar werk nationaal en internationaal meermaals bekroond. Linelle raakt geïnspireerd door het idee dat we mensen zouden moeten waarderen om wie ze werkelijk zijn. We moeten ons niet laten afleiden door uiterlijk, ziekte of status. Zonder context lijken we vaak meer op elkaar dan we denken. Onze behoefte aan veiligheid, gewenst zijn en geliefd worden is basaal, ongeacht waar ter wereld je geboren bent.

In 2014 heeft de Marie-Stella-Maris Foundation Linelle gevraagd om een serie beelden te maken om media aandacht te genereren voor hun projecten. Samen met vriendin, juriste en tijdelijk fotografie-assistent Danielle de Boorder heeft zij het KWDT bezocht. Zij werden daarbij begeleid door George Katongole, werkzaam bij de KWDT.

Bij een van de leden van de KWDT, Jackline, werd Linelle onverwacht en vooral diep geraakt door een jongen die de grond aan het bewerken was, Paul. Slechts 16 jaar, lichamelijk een man met in zijn ogen de diepgang van een heel leven. Paul staat aan de basis van de White Cows Foundation. Hij bleek jong wees te zijn geworden en had jaren voor zichzelf moeten zorgen, tot hij bijna niet meer verder wilde. Onder valse voorwendselen heeft een echtpaar hem vanuit Jinja meegenomen naar het Mukono district. Daar is hij weggelopen omdat hij zeer slecht behandeld werd. Hij liep uiteindelijk het erf op van Jackline. Zij heeft Paul opgenomen in haar gezin. Toen Linelle naar zijn grootste wens vroeg, zei de 16-jarige Paul zonder enige aarzeling: leren lezen en schrijven. Dat heeft Linelle hem geboden. Daarnaast is zij ook de 10-jarige Rebecca financieel gaan ondersteunen en nog twee andere kinderen uit het fotoproject van Stella Maris. Het plan voor de White Cows Foundation is toen geboren. En Paul? Die is inmiddels 20 jaar, kan lezen en schrijven, volgt een opleiding tot automonteur, heeft vrienden en wordt heel langzaam wat zelfverzekerder zonder zijn buitengewone zachtaardigheid kwijt te raken.