projectDar Moustaqbel, Marrakesh

Project

Dar Moustaqbel, Marrakesh

Dar Moustaqbel is een studentenhuis voor meisjes in het hartje van Marrakesh, Marokko. Dar Moustaqbel betekent in het Marrokaans- Arabisch: 'Huis van de Toekomst'.

Dar Moustaqbel is een project van Stichting Moustaqbel. Deze stichting zet zich in voor het verbeteren van de toekomstmogelijkheden van jonge Berbermeisjes uit achtergestelde gezinnen. Stichting Moustaqbel biedt deze meisjes onderdak en scholing zodat zij kunnen studeren in Marrakesh, de stad met een van de beste universiteiten van Noord-Afrika. Iets dat zij nooit zouden hebben kunnen doen zonder de steun van Stichting Moustaqbel.

De hoofddoelstellingen van Stichting Moustaqbel zijn: het faciliteren van educatie, het bieden van gelijke kansen, empowering en het bestrijden van armoede.

Er wonen zo'n 50-55 meisjes in Dar Moustaqbel. Zij zijn afkomstig uit kansarme gezinnen uit geïsoleerde dorpen in het zuiden van Marokko ver weg van een universiteit of hogeschool. Deze meiden hebben, met name door gebrek aan financiële middelen, niet de kans om na het behalen van hun middelbare schooldiploma te gaan studeren of een vak te leren waarmee ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.

Dar Moustaqbel biedt hen de mogelijkheid om naar de grote stad te komen en onder begeleiding van twee fantastische en vooral zorgzame huismoeders in een beschermde omgeving te wonen.

In Dar Moustaqbel kunnen zij zich rustig op hun opleiding of studie richten en daarmee werken aan hun toekomst.

Dar Moustaqbel biedt veel meer dan alleen een veilige plek om te wonen en de mogelijkheid om te studeren. Omdat ze thuis bij hun ouders vaak alleen maar Berbers spreken krijgen de studentes in huis extra lessen Frans en Engels aangeboden. Hierdoor zijn ze goed in staat om de colleges op de universiteit te volgen.

Indien nodig worden ze bijgespijkerd in vakken als Boekhouding, Natuurkunde en ICT.

Ook wordt aandacht besteed aan Muziek, Yoga en volgen de meiden verschillende workshops met betrekking tot persoonlijkheidsontwikkeling zodat zij na vier jaren studie als sterke, zelfstandige vrouwen de arbeidsmarkt in Marokko tegemoet kunnen treden.

Door de steun van Stichting Moustaqbel en het verblijf in Dar Moustaqbel krijgen de meiden de kans om hun  toekomstdromen waar te maken. Dit in tegenstelling tot verreweg de meeste van hun leeftijdsgenootjes die jong trouwen, moeder worden en in armoede leven.

De studentes verblijven zo'n drie jaar in Dar Moustaqbel. Er wordt van hen verwacht dat ze actief bijdragen aan het runnen van het huishouden. Ze koken, doen de was en houden hun kamer en de gemeenschappelijke ruimtes zelf schoon. Ze betalen allemaal een kleine financiële bijdrage.
Dar Moustaqbel is gehuisvest in een riad in de oude binnenstad van Marrakesh, op loopafstand van het altijd levendige Djemaa el Fna plein.

Vaandeldrager

Hanneke Ouwehand - van Hooff

De liefde voor het land Marokko is bij Hanneke Ouwehand-van Hooff al lang geleden begonnen toen zij er regelmatig doorheen reisde samen met haar man en toen nog kleine kinderen.
Een aantal jaren geleden deed zij vrijwilligerswerk in een meisjesinternaat in het hoge Atlas gebergte in het zuiden van Marokko. Zij leefde er samen met Berber tienermeisjes die, doordat zij in het internaat verbleven, naar een middelbare school konden gaan. Zij zag dat deze hardwerkende en gedreven meiden erg gemotiveerd waren om iets van hun toekomst te maken. Tegelijkertijd realiseerde Hanneke zich dat deze meiden helemaal geen toekomstperspectief hadden omdat zij afkomstig waren uit arme gezinnen en het bovendien binnen de traditionele Berbercultuur niet toegestaan is dat een ongehuwd meisje alleen op kamers gaat wonen om te kunnen studeren. Veel meiden stoppen dan ook vroegtijdig met de middelbare school omdat ze zich realiseren dat ze toch niet door kunnen leren.

Nadat zij haar vrijwilligerswerk had afgerond is Hanneke nog twee keer teruggegaan naar de bergen om te onderzoeken welke mogelijkheden er waren om deze hardwerkende Berbermeisjes te helpen.

Na een jaar intensieve voorbereiding startte Hanneke het 'Huis van de Toekomst'.