projectDoelstellingen en Beleidsplan

Doelstelling

Stichting AKBHHH is in 2006 opgericht met als doel “het steunen van instellingen die het algemeen belang dienen op het gebied van natuur, gezondheidszorg en ontwikkelingshulp en voorts al hetgeen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin”.

Portefeuille

Na de oprichting heeft Stichting AKBHHH zich in eerste instantie gericht op projecten op het gebied van natuur. De focus lag op donaties aan grote stichtingen met een uitstekend trackrecord. Verondersteld werd dat daar de overheadkosten laag zouden zijn en financiële transparantie geboden zou worden. De praktijk bleek weerbarstiger en bureaucratie speelde een rol. Daarom werd besloten om in het vervolg de aandacht met name te richten op kleine, transparante organisaties met inspirerende leiders, voor wie Stichting AKBHHH met een schenking écht verschil zou kunnen maken. De beleidswijziging van grote instellingen naar kleinere instellingen heeft geleid tot een aantal interessante relaties en bepaalt tot op heden de werkwijze.

In 2017 heeft Stichting AKBHHH ‘onderwijs’ toegevoegd aan de doelstelling. Dit, omdat er regelmatig projecten werden gesteund op het gebied van onderwijs. Dit resulteerde in een geherformuleerde doelstelling van Stichting AKBHHH, te weten “het steunen van instellingen die het algemeen belang dienen op het gebied van natuur, gezondheidszorg, ontwikkelingshulp en onderwijs en voorts al hetgeen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin”.

Stichting AKBHHH streeft ernaar om duurzame relaties op te bouwen met verschillende goede doelen in binnen- en buitenland. Er worden bij voorkeur afspraken gemaakt voor een periode van drie jaar. In contracten wordt vastgelegd waar donaties aan besteed worden en hoe gerapporteerd wordt. Voorop staat dat Stichting AKBHHH nadrukkelijk een betrouwbare partner wil zijn, terwijl anderzijds ook in de contracten tot uitdrukking wordt gebracht dat AKBHHH zich het recht voorbehoudt jaarlijks te kunnen besluiten om de schenkingen te staken als daartoe aanleiding is.

De betrokkenheid van Stichting AKBHHH bij de projecten is groot. Naast het bieden van financiële steun probeert Stichting AKBHHH ook verschil te maken door het delen van kennis, door te adviseren en samen te werken of door het aanboren van haar eigen netwerk ten gunste van het project. Ook hiermee hoopt zij een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere groei, ontwikkeling en/of stabiliteit van een project.

Naast het opbouwen van duurzame relaties steunt Stichting AKBHHH incidenteel ook projecten met een kleinere schenking (zgn. ‘incidentals’). Ook hierbij ziet het bestuur er strikt op toe dat de schenkingen passen binnen de doelomschrijving van de stichting.
Veelbelovende incidentals krijgen de status van ‘high potential’ en kunnen na één tot twee jaar doorgroeien tot meerjarig project.

Beleid

Sinds 2006 heeft Stichting AKBHHH jaarlijks een gift ontvangen van één donor. Naast deze verkregen giften zijn er geen verdere fondsen geworven. Conform de meest recente schenkingsovereenkomst heeft Stichting AKBHHH in september 2022 de laatste gift ontvangen. Er is een besluit genomen dat er geen nieuwe giften meer aan de stichting worden gedaan. De werkzaamheden van de stichting blijven doorlopen tot het moment dat het fonds leeg is. De verwachting is dat de projecten tot en met 2026 ondersteuning kunnen ontvangen.

Beheer

Het geld van de stichting staat zoveel mogelijk op een spaarrekening bij ABN AMRO en wordt niet belegd. Het bestuur heeft hier bewust voor gekozen omdat dit een veilige methode is waarbij weliswaar weinig rendement gemaakt wordt, maar er ook geen beleggingsrisico’s genomen worden.
Er worden geen contante transacties gedaan. Het is daardoor voor iedere belanghebbende volstrekt transparant waar het geld vandaan komt en hoe het is besteed. In de bestuursvergadering van 6 februari 2011 is besloten om de boekhouding uit te besteden aan een administratiekantoor.

Het bestuur van de stichting declareert geen kosten om zoveel mogelijk geld op de eindbestemming te krijgen.

Omdat het aantal transacties beperkt is rapporteert de penningmeester de financiële situatie per kwartaal. Tijdens de bestuursvergaderingen wordt een mondelinge update gegeven van de financiële stand van zaken. Daarnaast wordt ook in een meerjarenplan vooruitgekeken om goed overzicht van de totale geldstromen te houden. Een externe accountant stelt ieder jaar de jaarrekening samen welke door het bestuur wordt goedgekeurd en wordt op de internetsite gepubliceerd.

Werkwijze

Het is geen doelstelling van AKBHHH om het vermogen in stand te houden. Wel om het geld te besteden aan doelen die passen binnen de doelomschrijving van de stichting.

Stichting AKBHHH werkt niet met aanvragen, maar zoekt zelf naar geschikte projecten.
De volgende criteria worden hierbij in acht genomen:
• Het project moet passen binnen de doelstelling van stichting AKBHHH;
• Er moet een klik zijn met de ‘vaandeldrager’ van het project;
• Middels een schenking moet een wezenlijke bijdrage geleverd kunnen worden zonder dat het project afhankelijk wordt van Stichting AKBHHH;
• Er moeten goede afspraken gemaakt kunnen worden over documentatie en rapportage;
• Het verlenen van financiële steun aan het project moet in overeenstemming zijn met de ANBI richtlijnen.

Gestreefd wordt naar een portefeuille met zes tot acht (meerjarige) projecten en enkele incidentals, waarvan de verhouding nationaal versus internationaal ongeveer 35% versus 65% is.