projectOne Acre Fund

Project

One Acre Fund

One Acre Fund zet boeren op één in alles wat ze doen...

One Acre Fund is opgezet door Andrew Youn, een Amerikaanse student afgestudeerd aan Kellogs Business School USA. Tijdens zijn summer internship in o.a. Kenia zag hij dat hij op eenvoudige wijze de boeren kon helpen met het verkrijgen van een veel betere oogst. Niet op basis van ingewikkelde zaken, maar gewoon door het toepassen van best practices die andere boeren al toepasten. Andrew heeft deze best practices in kaart gebracht en heeft ze vervolgens bij 30 boeren geïntroduceerd. En dat werkte! Daarna bij nog eens 400 boeren. Dat werkte ook. Boeren die de best practices toepasten zagen hun oogst verdriedubbelen en hun inkomen verdubbelen.

 

Toen Andrew zag hoe goed dit werkte besloot hij het project nog verder te gaan ontwikkelen. In 2015 bedient zijn organisatie 200.000 boeren (met in totaal 800.000 kinderen). Het doel is om in 2020 minimaal 1 miljoen boeren te bereiken. One Acre Fund is alleen gericht op subsistence farmers; boeren die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de opbrengsten van hun land.

Map credit: d-maps (http://bit.ly/20IZx73)

 

Andrew heeft zijn initiatief "One Acre Fund" genoemd omdat de boeren meestal grond van maximaal one acre bewerken. One Acre Fund is momenteel actief in Kenia, Rwanda, Burundi, Tanzania en Malawi. AKBHHH steunt het project in Tanzania.

 

Vaandeldrager

Robert

Robert is zijn hele carrière werkzaam geweest binnen de marketing. Hij liep al een tijd rond met de wens zijn ervaring binnen dit vakgebied in te zetten buiten zijn reguliere werkzaamheden om. Maar hij wilde niet zomaar ergens aanhaken en was op zoek naar een project waar hij echt achter stond. In 2010 las Robert een artikel over One Acre Fund en oprichter Andrew Youn.

De ideeën, werkwijzen en aanpak van One Acre spraken hem meteen aan. Vooral omdat One Acre, anders dan de traditionele ontwikkelingshulporganisaties, als een normaal bedrijf is opgezet en functioneert. One Acre beschikt over een heldere organisatiestructuur met opleidingen, career development en informatievoorziening. Ze werken demand based, alles wordt gemeten, er zijn duidelijke succes criteria bepaald en alle mensen kennen die, de boeren ook. One Acre is erg transparant. Ze rapporteren alles, ook de doelstellingen die niet behaald worden. En door middel van controlegroepen wordt bijgehouden wat de impact van de projecten is.

Robert bleef One Acre volgen en werd steeds enthousiaster. Hij zag mogelijkheden voor sponsoring van het project in Nederland. Mede vanwege het feit dat ons land een lange geschiedenis kent van landbouw en er in Nederland veel kennis en deskundigheid is op dit gebied. One Acre was in Nederland nog relatief onbekend. Hij zocht contact met One Acre en sinds 2012 werft Robert (op vrijwillige basis) de fondsen binnen Nederland.  Daarnaast werkt hij aan andere manieren om vanuit Nederland de boeren in Afrika te helpen, bijvoorbeeld door onderzoek. Want One Acre wil nog veel meer boeren ondersteunen.